10 medicinskih ustanova nabavljat će opremu za cijelu zemlju

Bez autora
Jun 24 2012

Deset bolničkih centara u Hrvatskoj, u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Lovranu, bit će zaduženo za nabavu kompletne medicinske opreme, od pomagala, ugradbenog i potrošnog materijala, lijekova, ali i goriva, poštanskih usluga, struje i telefonije za sve bolničke ustanove u vlasništvu države. Riječ je o novom modelu zajedničke nabave, temeljenom na Sporazumu o ovlaštenju središnjeg tijela, u kojem će tih deset centara putem jedinstvenog javnog nadmetanja, nabavljati isključivo propisane potrepštine za sve bolnice u zemlji. Primjerice, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje dužan je nabavljati električnu energiju, telefoniju i uredski materijal, dok će Klinička bolnica Dubrava biti zadužena za nabavu ugradbenog i potrošnog materijala za kardijalnu, vaskularnu i plastičnu kirurgiju i gastroenterologiju, potrošni materijal za anesteziologiju, sterilizaciju, transfuziologiju i hemodijalizu.

10 medicinskih ustanova nabavljat će opremu za cijelu zemljuDeset bolničkih centara u Hrvatskoj, u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Lovranu, bit će zaduženo za nabavu kompletne medicinske opreme, od pomagala, ugradbenog i potrošnog materijala, lijekova, ali i goriva, poštanskih usluga, struje i telefonije za sve bolničke ustanove u vlasništvu države!

Ušteda 250 milijuna kuna

Riječ je o novom modelu zajedničke nabave, temeljenom na Sporazumu o ovlaštenju središnjeg tijela, u kojem će tih deset centara putem jedinstvenog javnog nadmetanja, nabavljati isključivo propisane potrepštine za sve bolnice u zemlji.

Primjerice, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje dužan je nabavljati električnu energiju, telefoniju i uredski materijal, dok će Klinička bolnica Dubrava biti zadužena za nabavu ugradbenog i potrošnog materijala za kardijalnu, vaskularnu i plastičnu kirurgiju i gastroenterologiju, potrošni materijal za anesteziologiju, sterilizaciju, transfuziologiju i hemodijalizu. Prehrambene proizvode za sve bolnice u zemlji nabavljat će Klinički bolnički centar Split, dok će lijekove uvrštene na listu HZZO-a, ugradbeni i potrošni materijali za oftalmologiju i neurokirurgiju, te elektrostimulatore srca naručivati Klinički bolnički centar Zagreb.

– Danas bolnice zasebno nabavljaju potrebnu robu, a razlike u cijenama istih proizvoda ogromne su, pri čemu su dobavljači na čistom dobitku, a ceh plaća zdravstveni sustav, odnosno država i pacijenti – poručili su iz Ministarstva zdravlja. Prema novom modelu zajedničke nabave, kako poručuju, planirana je ušteda od 250 milijuna kuna ako se u takav sustav nabave uključe i opće bolnice.

Važna je transparentnost

– U postojećem sustavu za isti proizvod, istog proizvođača, pojedine bolnice plaćaju višestruko veću cijenu iako bi nepotrebno preplaćeni iznos mogle uložiti u liječenje svojih pacijenata – kažu u Ministarstvu te naglašavaju kako će se po novom modelu cijene materijala ujednačiti i spustiti u odnosu na dosadašnju praksu. Bolnica naručitelj proizvode i materijal neće dostavljati u drugu bolnicu već će odabrani ponuđač dostavljati naručeno sukladno sklopljenom ugovoru.

Svaka će bolnica u idućih mjesec dana od ostalih ustanova prikupljati točne podatke o vrsti i količini artikala koji su im potrebni, zajedno s pojedinačnim cijenama i ukupnom potrošnjom u protekle tri godine kako bi svi dobili potreban materijal.

Taj će posao obavljati timovi koje imenuje ravnatelj bolnice, a imena će, radi transparentnosti, nadležna bolnica objaviti na svojim web-stranicama. Unatoč tome, već se sada, samo napola u šali, buduće dobavljače nafte naziva šeicima!

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik